Przepis na ten szybki, niewymagający pieczenia deser sprawdzi się przy niemal każdej okazji. Ze względu na konsystencję można przygotować go zarówno na blasze do pieczenia, jak i w miseczkach lub filiżankach, od razu dzieląc go na mniejsze porcje. Może być też ciekawą alternatywą dla klasycznego kremu do ciasta – jego zastosowań jest zatem naprawdę wiele.
Podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej żelatynę. Śmietanę ubijamy z mlekiem skondensowanym. Wystudzoną żelatynę mieszamy z kremem.
Przygotowujemy polewę: na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do śmietanki i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Jeśli chcemy, aby deser miał formę ciasta, na blasze do pieczenia układamy warstwę ciasteczek – można je wcześniej namoczyć w kawie. Na ciastka wykładamy krem i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Całość polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do zastygnięcia.
Można również zrezygnować z ciasteczek i wyłożyć krem od razu do małych miseczek lub pucharków, a następnie polać polewą i posypać na przykład wiórkami kokosowymi. Taki sposób podania również będzie bardzo efektowny.