Kilka minut i gotowe. Deser „Ptasie mleczko” na agarze. Zaskocz gości

Deser „Ptasie mleczko” już dawno stał się klasykiem wśród deserów. Dziś możesz znaleźć wiele różnych odmian swojego ulubionego przysmaku. Dlatego zdecydowałam się zaproponować Ci tą prostą wersję deseru przygotowaną na agarze.

Agar agar to szybko wiążący zagęszczacz roślinny. Ale jeśli jesteś przyzwyczajona do używania żelatyny, możesz przygotować deser również z nią, postępując zgodnie z instrukcjami. Deser „Ptasie mleczko” to bardzo prosta i co najważniejsze szybka, słodka uczta!

Składniki

  • Śmietana kremówka – 400 g
  • Cukier – 100 g
  • Agar agar – 1 łyżeczka
  • Gorzka czekolada – 100 g
  • Wiórki kokosowe – 30 g

Przygotowanie

Wymieszaj 350 g śmietany z cukrem i agarem. Ubij masę mikserem, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Następnie wlej mieszaninę do 2/3 pucharków deserowych/szklanek i wstaw do lodówki na 20 minut.

W tym czasie połamaną czekoladę wymieszaj z 50 g śmietany i umieść w kąpieli wodnej. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż masa będzie gładka. Wlej czekoladę do miseczek, delikatnie wymieszaj czekoladę z wierzchnią warstwą śmietany. Deser posyp wiórkami kokosowymi.

Szybkie „Ptasie mleczko” jest gotowe! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!