Agar agar to szybko wiążący zagęszczacz roślinny. Ale jeśli jesteś przyzwyczajona do używania żelatyny, możesz przygotować deser również z nią, postępując zgodnie z instrukcjami. Deser „Ptasie mleczko” to bardzo prosta i co najważniejsze szybka, słodka uczta!
Wymieszaj 350 g śmietany z cukrem i agarem. Ubij masę mikserem, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Następnie wlej mieszaninę do 2/3 pucharków deserowych/szklanek i wstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie połamaną czekoladę wymieszaj z 50 g śmietany i umieść w kąpieli wodnej. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż masa będzie gładka. Wlej czekoladę do miseczek, delikatnie wymieszaj czekoladę z wierzchnią warstwą śmietany. Deser posyp wiórkami kokosowymi.