Deser z ciasta francuskiego – proces przygotowania
Dla wielu zapracowanych gospodyń domowych każdy szybki i łatwy przepis jest dosłownie błogosławieństwem. Jeśli więc Twoje życie toczy się w ciągłym biegu i nie możesz za nim nadążyć, mamy dla Ciebie wskazówkę, jak jeszcze zadowolić rodzinę pysznym deserem, który będziesz mieć gotowy raz lub dwa. Z procedurą poradzi sobie każdy początkujący cukiernik.
Składniki
- ciasto francuskie – 280 gr
- zmiękczone masło – 200 gr
- mleko skondensowane – 1 puszka
- ser śmietankowy – 250 gr
- czekolada – 100 gr
Przygotowanie
Rozwiń zakupione ciasto francuskie i pokrój je ostrym nożem lub nożem do pizzy na paski o szerokości około 1 centymetra i długości od 20 do 22 centymetrów.
Następnie ułóż te paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 10 do 13 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Upieczone ciasto francuskie odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie zacznij robić krem. Mascarpone lub inny serek przełożyć do miski, zalać skondensowanym mlekiem, dodać miękkie masło i za pomocą blendera dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Następna jest ciemna czekolada, którą grubo ścierasz do kremu i mieszasz trzepaczką. Następnie rozłóż folię spożywczą na blacie i ułóż na niej poszczególne paski ciasta francuskiego, posmarowane kremem.
Paski ciasta układać jeden na drugim, tworząc około dwóch do trzech rzędów. Następnie weź w dłonie folię spożywczą i zawiń paski natłuszczonego ciasta w kształt bułki. Przygotowany deser z ciasta francuskiego wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Schłodzony deser wyjąć z folii spożywczej, udekorować pokruszonymi orzechami (odpowiednie są orzechy włoskie lub laskowe) lub startą czekoladą. Odpowiednie są również świeże owoce, w zależności od gustu. Idealne będą na przykład jagody, truskawki, maliny czy banany.
Deser można również polać polewą czekoladową, będzie jeszcze smaczniejszy. Deser pokrój w plastry jak bułkę i podawaj z filiżanką ulubionej kawy, kakao lub herbaty. Tym prostym i smacznym deserem zachwycisz całą rodzinę, a nawet odwiedzających znajomych.