Najważniejsze jest, aby poznać tajniki przepisu, dzięki któremu wyjdą one smaczne. Okazuje się, iż kotlety są bardzo łatwe w przygotowaniu. Warto przygotować je na obiad.
Kromki białego chleba należy moczyć w wodzie przez około 10 minut. Po upływie tego czasu odcisnąć nadmiar płynu. Mięso po umyciu pokroić na mniejsze kawałeczki.
Później trzeba zmielić chleb oraz mięso wykorzystując do tego maszynkę do mięsa. W misce umieścić zmielone produkty oraz jajko. Całość dokładnie wymieszać, a następnie dodać jeszcze 1 łyżeczkę soli. Mięso wystarczy mieszać dopóty, dopóki będzie ono gładkie. Potem wystarczy podzielić je na mniejsze części.
Miękkie masło należy pokroić na identycznie wielkościowo kawałki. Zaleca się, aby były one jednak podłużne. Z jednego kawałka mięsa uformować niewielki placek. Jeden kawałek pokrojonego masła umieścić na środku tego placka.
Na koniec połączyć krawędzie i uformować kotlet. Mięso nie może wystawać z brzegów.
Do miski wsypać bułkę tartą. Obtaczać w niej przygotowany i uformowany kotlet wraz z masłem w środku. Tak samo postąpić z resztą kawałków, a potem umieścić je w zamrażarce na około 20 minut.
Na patelni rozgrzać olej. Zamrożone kawałki mięsa smażyć na niej po kilka minut, ale pamiętając, że z każdej strony. Skórka kotleta powinna być złota. Usmażone kotlety przełożyć na blachę do pieczenia.