Zawierający obfitość minerałów i antyoksydantów, przewyższa inne warzywa, stając się niedrogim, ale cennym produktem.


Rozpocznij od dokładnego umycia buraków i innych składników. Buraki należy obrać, wykroić w kostkę, a pozostałe warzywa i owoce przygotować w podobny sposób, z wyjątkiem jabłek, które kroimy ze skórką, usuwając jedynie rdzeń. Limonki lub cytryny obieramy, starając się zostawić jak najmniej białej, gorzkiej części.

Przetwarzamy wszystkie składniki w sokowirówce, uzyskując mieszany sok. Jeśli brak sokowirówki, zblenduj składniki na puree i przecedź przez sitko. Resztki możesz wykorzystać jako bazę do zdrowych ciast czy placków.

Sok przechowuj w lodówce, pijąc wedle upodobania. Dostarczy on wielu witamin i minerałów, poprawiając ogólne samopoczucie, stan skóry, włosów, paznokci i przynosząc ulgę w różnych dolegliwościach.
