Smaczna pikantna kiełbasa – Zasmakuje absolutnie każdemu. W sklepie takiej nie kupisz. Oto przepis
Domowa kiełbasa to super sprawa dla każdego, kto ceni sobie intensywny smak oraz oryginalny sposób wykonania.
Powiedzmy sobie szczerze domowa kiełbasa jest pyszna i soczysta ze względu na jeden tajny składnik, jakim jest miód! Jeśli Cię zaciekawił przepis to zaczynamy.
W pierwszej kolejności przygotuj poniższe składniki:
- wołowina – 1,5 kg,
- udka z kurczaka – 2,5 kg,
- sól – 75 g,
- bulion – 350 ml,
- miód – 1 łyżka,
- papryka – 2 łyżki,
- czarny mielony pieprz – 1 łyżka,
- suszony czosnek – 1 łyżka,
- suszony koperek – 1 łyżka,
- suszona bazylia – 1 łyżka,
- gałka muszkatołowa – 0,5 łyżki,
- czarny pieprz – 1 ziarenko.
- dodatkowo potrzebne będą osłonki na kiełbasę, dobrze sprawdzą się poliamidowe o grubości 60 mm.
Składniki przygotowane, to zaczynamy przygotowanie naszej domowej kiełbasy.
Mięso z kurczaka należy starannie oddzielić od kości oraz skóry. Z kości, jednego ziarenka czarnego pieprzu oraz soli gotujemy bulion, przecedzamy go i wstawiamy do lodówki.
W maszynce do mielenia mięsa zmiel drobno: połowę mięsa wołowego, tłustą część kurczaka oraz skórę z ud kurczaka. Pozostałą część mięsa wołowego oraz mięsa z udek kurczaka pokrój w kostkę o grubości około 2 cm.
W następnej kolejności posiekane mięso łączymy ze zmielonym mięsem, do których dodajemy miód i wyrabiamy ręcznie. W osobnej misce mieszamy dokładnie suche składniki: sól, paprykę, czosnek, koperek, bazylię, gałkę muszkatołową oraz czarny mielony pieprz.
Po wymieszaniu mieszankę przypraw dosypujemy do mięsa, dokładnie mieszamy i stopniowo dolewamy wcześniej ugotowany bulion. Ostatnim etapem jest przygotowanie osłonek na kiełbasę, które nadziewamy naszym farszem kiełbasianym.
Pamiętajmy, żeby formować z nich nie za duże kiełbaski oraz aby do środka nie dostało się powietrze pomiędzy kolejne porcje mięsa. Jeśli dostanie się do środka powietrze można użyć małej igły i nakłuć osłonkę.
Jeżeli weźmiemy do nadziewania osłonki domowej roboty, wówczas powinna ona być wysokiej jakości ze względu na to, iż ma ona wpływ na smak domowej kiełbasy. Po przygotowaniu kiełbasy należy ją powiesić pionowo na godzinę lub dwie najlepiej w temperaturze pokojowej.
Domową kiełbasę gotujemy przez półtorej do dwóch godzin w temperaturze do 85 stopni. Po ugotowaniu powinno się ją powiesić w chłonnym miejscu na około 12 godzin tak aby odpoczęła i wystygła.