Często są sztucznie barwione oraz zawierają duże ilości szkodliwych substancji tj. glutaminian sodu. Dlatego staram się ograniczyć spożywanie kupnych wędlin do minimum.
Przewiąż mięso sznurkiem, aby zachowało formę podczas pieczenia. Włóż do blachy do pieczenia i zalej wrzątkiem tak, aby woda zajmowała 1/3 formy.
Seler i marchewkę pokrój na kawałki. Cebulę przekrój na ćwiartki. Dodaj warzywa do mięsa wraz w liściem laurowym, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Zetrzyj skórkę z pomarańczy oraz z cytryny i dodaj ja do warzyw z mięsem.
Następnie wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj go z solą i dodaj do formy. Całość przemieszaj. Formę przykryj folią i włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 75 minut.
Następnie wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na pół godziny, aby ostygło. Odetnij skórę. Ponacinaj mięso ostrym nożem w kratkę. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Następnie włóż mięso do piekarnika na kolejne 20 minut. Po tym czasie posmaruj wieprzowinę dżemem oraz posyp rozmarynem i włóż do piekarnika na kolejną godzinę.
Odstaw szynkę, aby ostygła. Po ostudzeniu możesz ją podawać jako dodatek do chleba.