Dzięki tej kiełbasce rzadziej zaglądam na dział mięsny w osiedlowym sklepie. Niewątpliwie ta kiełbasa jest znacznie lepsza od tej, która “naszpikowana” jest chemią. Coraz więcej moich znajomych prosi mnie, abym podzielił się z nimi przepisem na tą kiełbasę, bo jest szybka i łatwa w przygotowaniu.
Mięso oddzielamy od kości, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy mięso będzie gotowe należy je ostudzić, a następnie drobno zmielić w maszynce do mielenia mięsa wraz z 3 ząbkami czosnku. Następnie dodajemy sól, pieprz i paprykę. Dokładnie mieszamy. Do mięsa możemy również dodać odrobine bulionu drobiowego.
Następnie przygotowane mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie przygotuj sobie nowy kawałek folii spożywczej i posyp ją papryką. Następnie posmaruj ją mięso. Następnie zawiń mięso w folię, formując roladę, zwiąż sznurkiem.
Tak przygotowaną roladę przełóż do formy do pieczenia i umieść w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz godzinę. Ostudź, i możesz już cieszyć się smakiem domowej kiełbasy, która z pewnością zachwyci podniebienia Twoich domowników.