Przepis na domową kiełbasę z udka kurczaka jest zaskakująco prosty, smaczny i, co najważniejsze, nie zajmuje za dużo czasu.

Przepis, z którym chciałbym się z Wami dziś podzielić znam już kilka ładnych lat. Do dziś kiełbasa z udka kurczaka króluje na domowych kanapkach.

Dzięki tej kiełbasce rzadziej zaglądam na dział mięsny w osiedlowym sklepie. Niewątpliwie ta kiełbasa jest znacznie lepsza od tej, która “naszpikowana” jest chemią. Coraz więcej moich znajomych prosi mnie, abym podzielił się z nimi przepisem na tą kiełbasę, bo jest szybka i łatwa w przygotowaniu.  

Składniki na kiełbasę: 

  • 1 kg udek z kurczaka, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • Sól, pieprz czarny, papryka (wszystko do smaku). 

Przygotowanie kiełbasy domowej 

 Mięso oddzielamy od kości, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy mięso będzie gotowe należy je ostudzić, a następnie drobno zmielić w maszynce do mielenia mięsa wraz z 3 ząbkami czosnku. Następnie dodajemy sól, pieprz i paprykę. Dokładnie mieszamy. Do mięsa możemy również dodać odrobine bulionu drobiowego.

Następnie przygotowane mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie przygotuj sobie nowy kawałek folii spożywczej i posyp ją papryką. Następnie posmaruj ją mięso. Następnie zawiń mięso w folię, formując roladę, zwiąż sznurkiem.  

Tak przygotowaną roladę przełóż do formy do pieczenia i umieść w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.  Piecz godzinę. Ostudź, i możesz już cieszyć się smakiem domowej kiełbasy, która z pewnością zachwyci podniebienia Twoich domowników.

Jeśli lubisz bardziej pikantne wędliny z przyprawami możesz zawsze poeksperymentować. Z pewnością sam wiesz najlepiej co najbardziej lubią Twoi bliscy.

error: Treść zabezpieczona !!