Zapach domowego pieczywa jest niepowtarzalny i kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. Samodzielnie przygotowanie pieczywa wbrew pozorom nie wymaga specjalnie dużo czasu.
Bułeczki z czosnkiem i ziołami są proste do wykonania i idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Ich przygotowanie zajmuje jedynie 25 minut
Kiedy słyszysz hasło domowe bułeczki, wyobrażasz sobie stertę naczyń w kuchni, dużo pracy i czasu, które trzeba poświęcić na ich przygotowanie. Nic bardziej mylnego.
Wystarczy odpowiedni przepis i można cieszyć się aromatycznymi bułeczkami, a te z naszego przepisu wychodzą miękkie i pachnące, wprost rozpływają się w ustach. Ich smak zaskoczy domowników. Z powodzeniem możesz przygotować je na spotkanie towarzyskie.
Domowe bułeczki w 25 minut – składniki:
- 400 g mąki pszennej
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- 50 g masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 żółtko
- zioła (bazylia, tymianek, oregano itp.)
Domowe bułeczki w 25 minut – wykonanie:
Mąkę przesiej, dodaj do niej drożdże. Zagotuj mleko i dolej je do mąki z drożdżami. Całość wymieszaj z solą, cukrem i olejem roślinnym. Wyrób ciasto, które następnie owiń czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Nadzienie przygotuj z miękkiego masła, połączonego z wybranymi przez ciebie ziołami i czosnek, przeciśniętym przez praskę.
Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek, który następnie kroimy na plastry. Każdy z nich wałkujemy na okrągłe ciastko, na które nakładamy nadzienie. Kółka składamy na 4 i podwójnie umieszczamy w foremce na muffiny.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułeczki około 202-25 minut. Smacznego!