Domowe, pyszne cytrynowe ciasto – jest tak dobre, że mogę jeść codziennie. Jedna blacha to za mało

Domowe ciasto cytrynowe ma bardzo przyjemny, cytrusowy smak i aromat. Będzie idealnym dodatkiem do herbaty i kawy na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi.

Jest proste i szybkie w przygotowaniu oraz wykonane wyłącznie z łatwo dostępnych składników. Poniżej przepis na to rozpływające się w ustach ciasto.

Składniki na ciasto:

  • 280 gramów mąki,
  • 4 jaja,
  • 1 cytryna,
  • 200 gramów masła extra,
  • 10 gramów cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kandyzowane owoce (cytryna, skórka pomarańczy)

Składniki na polewę:

  • 120 gramów cukry pudru,
  • woda,
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny.

Przygotowanie:

Jaja wbić do miski i dodać cukier. Ubić mikserem. Dodać miękkie masło (można wyjąć je wcześniej z lodówki), sok wyciśnięty z połowy cytryny i startą skórkę. Połączyć składniki.

Wsypać przesianą mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ubić mikserem na gładkie, jednolite ciasto. Dodać ulubione kandyzowane owoce i wymieszać.

Przygotować formę o średnicy ok. 24 cm i wyłożyć ją pergaminem lub papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać po brzegach. Piec przez ok. 40 minut w 180’C.

Wyjąć z piekarnika, schłodzić i wyjąć na paterę. Wyjątkowy smak ciasta cytrynowego podkreśli oblanie go lukrem. Aby go przygotować, należy dodać sok z cytryny i wodę do cukru pudru i dokładnie wymieszać. Polać ciasto.

Po stwardnieniu polewy ciasto jest gotowe do podania. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!