Mleko skondensowane w domu – Ten przepis napewno Cię zaskoczy.

Oto sprawdzony przepis na domowe mleko skondensowane. Ponieważ mleko takie w sytuacji idealnej powinno zawierać jedynie dwa podstawowe składniki, czyli krowie mleko oraz cukier, często produkty dostępne na półkach sklepowych nie spełniają naszych oczekiwań.

Niejednokrotnie można znaleźć w ich składzie konserwanty, sztuczne słodziki czy zbędne tłuszcze roślinne. Warto także podczas zakupów zwracać uwagę na ogólną zawartość tłuszczu w produkcie, która nie powinna być mniejsza niż 8,5%.

Dobrym rozwiązaniem jest w związku z tym zrobienie takiego słodkiego deseru samodzielnie. Potrzebne będzie:

  • mleko – 1 litr (najlepsze będzie takie świeże, prosto od krowy)
  • cukier – 500 g

Mleko wlej do głębokiego garnuszka. Wsyp do niego także cukier i dokładnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Gotuj słodkie mleko delikatnie na małym ogniu, często mieszając. Zależnie od jakości cukru oraz od zawartości tłuszczu w mleku czas gotowania waha się od 1,5 do 2,5 godziny.

Im bardziej tłustego mleka użyjesz, tym czas powstawiania jego skondensowanej wersji będzie krótszy. Masa jest gotowa, gdy stanie się odpowiednio gęsta. Należy pamiętać o mieszaniu mleka przez cały czas jego gotowania, aby masa się nie przypaliła. Jeżeli używasz mleka o niskiej zawartości tłuszczu, niezbędne będzie dodanie niewielkiej ilości masła.

Aby możliwe było otrzymanie odpowiednio gęstej konsystencji, charakterystycznej dla mleka skondensowanego. Gotowe mleko należy przelać do czystych słoików szklanych. Można to zrobić od razu i przelać jeszcze ciepłe mleko, ale dopiero po jego ochłodzeniu słoiki można zakręcić i umieścić w lodówce, która jest odpowiednim miejscem do jego dłuższego przechowywania.

Należy pamiętać o niespożywaniu tego produktu na co dzień, ze względu a wysoką zawartość cukru, ale taki domowej roboty słodki dodatek jest z pewnością lepszą opcją niż produkt kupiony w sklepie.

error: Treść zabezpieczona !!