Przepis na domowy majonez, bez dodatku jajek, nikt nie uwierzy, że nie jest ze sklepu

Przepis na domowy majonez, który przygotujesz z prostych składników  w kilka chwil. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do sosów, czy kanapek.

Składniki:

  • 200 ml oleju (w temperaturze pokojowej)
  • 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z 1 cytryny
  • 1/3 łyżeczki proszkowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Mleko i olej umieść w misce i ubij je, najlepiej przy pomocy blendera ręcznego (w tym przepisie niezwykle ważne jest, aby te składniki były w takiej samej temperaturze i aby była to temperatura pokojowa, w przeciwnym razie majonez nie wyjdzie).

Do powstałej masy dodaj czosnek, musztardę, sól oraz sok wyciśnięty z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Powstała masa powinna być gładka i gęsta.

W ten sposób domowy majonez jest już gotowy. Przechowuj go w lodówce. Będzie dobry do spożycia przez około 5-7 dni.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!