Zmieszaj 500 ml kefiru z łyżeczką sody. Dodaj 1 jajko, 2 łyżki oleju roślinnego i sól. Przesianą mąkę, ok. 500 g, wsyp do kefiru z sodą i zagnieć ciasto tak aby powstała puszysta kula.
Nadzieniem będzie to na co akurat masz ochotę, lub co zostało jeszcze w lodówce. Może to być mięso mielone, farsz z grzybów lub kapusty. W tym przypadku panuje całkowita dowolność, ponieważ placki można serwować na słono i słodko.
Jeśli potrzebujesz dania głównego to proponujemy danie przygotować na słono a jeśli deseru, to wtedy fantastycznie sprawdzi się zestawienie z cukrem pudrem i konfiturą.
Na wcześniej przygotowany krążek należy nałożyć dowolny farsz i zawinąć brzegi do środka, tak aby ciasto przykryło nadzienie od góry. Teraz połóż placek na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smaż z obu stron.
Można je posmarować klarowanym masłem i odstawić na chwilkę aby odpoczęły. Po kilku chwilach placuszki są gotowe do podania na stół.
Gotowe! Twoja rodzina będzie zachwycona i oszaleje na punkcie tych placków. Teraz już nie będzie marudzenia i wybrzydzania przy talerzu.