Kurczak tak przyrządzony stanowi świetną przekąskę na zimno, jako dodatek do kanapki lub nawet urozmaicenie świątecznego stołu.
Roladka z kurczaka przypomina typowy salceson, lecz jest zdrowszą alternatywą dla tych ze sklepu, do których często producenci dodają sztucznych konserwantów.
Pokrój mięso na średnie kawałki. Na patelni o dość grubym dnie duś kurczaka we własnym soku – nie dodawaj tłuszczu. Dodaj trochę soli, pieprzu i duś pod przykryciem około 35- 45 minut.
Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie, stosując zalecenia przyrządzania na opakowaniu, dokładnie wymieszaj, nie zrób grudek!
Z patelni odlej bulion do kubka, a mięso ostudź. W przypadku podudzi usuń kości. Wymieszaj żelatynę z bulionem z kurczaka.
Na suchą patelnię wrzuć orzechy i je lekko podpraż przez chwilę. Do mięsa dodaj przyprawy, orzechy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj i zalej bulionem z żelatyną. Całość ostudzonej masy wlej do czystej, plastikowej butelki (odetnij gwint z szyjką). Włóż butelkę z zawartością do lodówki na parę godzin, aż roladka stężeje.
Po tym czasie możesz już kroić i zajadać się ta pyszną roladką. Butelkę wystarczy przeciąć nożykiem, by wydobyć salceson. Możesz urozmaicić przepis dodając do masy groszek konserwowy, kukurydzę z puszki, albo kawałki ugotowanej marchewki lub smażoną cebulę.