Oto wyjątkowy i nietuzinkowy przepis na bardzo smaczne oraz delikatne klopsiki. Klopsiki te powstają z mielonego kurczaka oraz z cukinii. Warto wiedzieć, że cukinia to wyjątkowe warzywo ,które charakteryzuje się tym iż jest wszechstronne, a to sprawia, że doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Zastosowanie tego warzywa z kotletami z kurczaka sprawi iż te staną się o wiele bardziej zdrowe, a także delikatniejsze.
Na początek należy umyć cukinię i zetrzeć na tarce, najlepiej na dużych oczkach. Następnie należy odcisnąć z cukinii nadmiar soku i wymieszać ze zmielonym mięsem z kurczaka. Osobno należy posiekać niewielką ilość koperku i następnie dodać ją do miski z wymieszanym kurczakiem i cukinią.
Wszystko razem ponownie mieszamy. W następnym kroku do miski dodajemy jajko i ponownie całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Dopiero po wymieszaniu należy dodać do masy: sól, bułkę tartą, przyprawy i ponownie należy wszystko wymieszać.
Miskę z masą należy przykryć i odstawić na około 15 minut. W tym czasie na patelnię wlewamy olej roślinny i czekamy aż ten się zagrzeje. Po upłynięciu czasu z zawartości miski formujemy rękoma kotlety, najlepiej okrągłe i układamy je na patelni. Kotlety należy smażyć z obu stron aż uzyskają złoty kolor.
Po usmażeniu kotlety należy umieścić w naczyniu do pieczenia, na którego dnia zostały ułożone wcześniej kawałki masła. Następnie kotlety należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.