Przepis, dzięki któremu zaskoczysz rodzinę idealnie przygotowanym daniem.

Udka z kurczaka w ulubionym wydaniu

Udka z kurczaka są jednym z ulubionych przysmaków, często goszczący na polskim stole. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest to doskonałe obiadowe rozwiązanie. Oto wyjątkowy przepis na doskonałe udka z kurczaka w pysznej marynacie, które zasmakują wszystkim domownikom.

Do przygotowania należy przygotować następujące składniki:

  • szczypta soli do smaku,
  • szczyptę papryki ostrej mielonej,
  • 30 ml oleju roślinnego,
  • 3 łyżeczki małe miodu,
  • jedna łyżeczka mała czarnego mielonego pieprzu,
  • 4 bądź 5 ząbków czosnku,
  • 80 ml sosu sojowego,
  • 12 bądź 15 udek z kurczaka.

Dodatkowo należy przygotować:

  • 100 ml wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • jedną świeżą paprykę czerwoną,
  • jedną cebulę,
  • olej do smażenia,
  • 100 g twardego żółtego sera,
  • 1 całe jajko,
  • 350 g pieczarek,
  • 600 g ziemniaków,
  • szczypta soli oraz szczypta czarnego mielonego pieprzu,
  • 100 ml śmietany do gotowania.

Sposób przygotowania:

Na początku należy umyć udka z kurczaka. Następnie trzeba osuszyć je np. ręcznikiem papierowym. Gdy to zrobimy należy włożyć udka do miski, a następnie posypać czerwoną papryką i solą. Przyprawy należy dokładnie smarować w udka z kurczaka. Następnie w osobnej misce należy przygotować marynatę.

W tym celu należy wlać olej, sos sojowy, dodać 3 łyżki miodu, czarny pieprz, rozmiażdżony czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową marynatę wlewamy na udka i dokładnie je nią smarujemy. Całość przykrywamy talerzem i odstawiamy do lodówki na około 20 minut, w tym czasie udka zamarynują się.

Gdy udka będą się marynowały można wykorzystać ten czas na przykład na obieranie ziemniaków, które po obraniu należy pokroić w grubsze kawałki, a następnie ułożyć na dnie miski bądź naczynia, w którym będziemy je piec. Następnie należy posolić ziemniaki i zalać niewielką ilością wody.

Gdy to zrobimy ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30 minut. Następnie przygotowujemy blachę: przykrywamy ją papierem do pieczenia i kładziemy na niej zamarynowane już udka z kurczaka. Udka pieczemy 40 minut w temperaturze piekarnika 190 stopni Celsjusza.

W międzyczasie na patelnię wlewamy odrobinę oleju, na który kładziemy obrane i pokrojone w plastry ząbki czosnku, smażymy je przez około minutę. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę w pierścienie i całość smażymy. Następnie należy usmażyć pieczarki pokrojone w plasterki aż do miękkości.

Następnie należy dodać je do cebuli. Zawartość patelni należy posolić, doprawić, a później wymieszać i ułożyć na zapieczonych ziemniakach. W osobnej misce należy wymieszać jajko z pokrojoną papryką, śmietaną i startym serem.

Zawartość miski również układamy na ziemniakach i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do s180 stopni Celsjusza. Całość pieczemy przez kolejne 20, a nawet 25 minut. W tym czasie należy natrzeć udka z kurczaka resztą marynaty i również piec przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gdy wyjmiemy już wszystkie komponenty z piekarnika danie będzie gotowe.

error: Treść zabezpieczona !!