To są najlepsze naleśniki, jakie jadłam – Przepis na nie, biorąc pod uwagę, że nauczyłam się go od tureckiej kucharki, zawiera banany i drożdże.

Zakwaszone naleśniki, szybko przyrządzone na śniadanie, z powszechnie dostępnymi składnikami – gorąco zachęcamy do wypróbowania.

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 3 banany
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki pudru cukrowego
  • sól (szczypta)
  • 1 łyżka drożdży (suchych)
  • olej słonecznikowy

Dodatkowo:

  • Owoce wedle uznania
  • Śmietana ubita
  • Serek wiejski
  • Czekolada
  • Nutella

Instrukcje:

Banany obierz, pokrój i umieść w misce. Wprowadź jajka, sól i cukier.

Wlej mleko oraz wsyp suche drożdże. Zmiksuj całość za pomocą blendera na jednolitą konsystencję.

Dodaj ciepłą wodę i mąkę. Wymieszaj dokładnie, aż uzyskasz gładką masę bez grudek.

Przykryj miskę folią i pozostaw na 30 minut, aby ciasto wyrosło.

Delikatnie wymieszaj wyrośnięte ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Na patelni do naleśników rozgrzej niewielką ilość oleju. Wykorzystując chochlę, dodaj ciasto. Smaż naleśniki tak jak zawsze.

Po przewróceniu naleśnika, posmaruj go niewielką ilością oleju. Przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika, smaruj również patelnię olejem.

Podawaj puszyste naleśniki, dekorując je wg uznania. Można również serwować je same, smakują równie wyśmienicie. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!