Z pewnością przypadnie Ci do gustu ich wyśmienity smak. Poniżej znajdziesz listę składników oraz opis wykonania:

W dużym naczyniu zmieszaj ciepłe mleko, wodę i olej. Wsyp cukier puder, sól oraz dodaj białko jajka. Na koniec wsyp drożdże i energicznie wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Przesiewaj mąkę stopniowo przez sito, a następnie mieszaj. Następnie zagnieść rękoma elastyczne ciasto, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Przenieś wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię, oprósz mąką i zagnieść. Podziel ciasto na pół.

Rozwałkuj jedną część na dużym prostokącie za pomocą wałka. Posmaruj powierzchnię roztopionym masłem i zawiń w trzy warstwy. Powtórz smarowanie masłem i ponownie zawiń w trzy warstwy.

Przełóż ciasto na talerz, włóż do plastikowego woreczka i odstaw na 10 minut. Wykonaj te czynności również z drugą połówką ciasta.

Rozwałkuj ciasto na obsypanej mąką powierzchni, posyp mąką i rozwałkuj na cienki placek.

Posyp równomiernie startym serem i zroluj ciasto w rulon.

Pokrój rulon na 10 równych części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz czynność z drugą połówką ciasta.

Zakryj bułki folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 20-25 minut.

Następnie posmaruj je żółtkiem i posyp makiem.

Wstaw blachę do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
