Ciasto drożdżowe z makiem to nieodłączny element domowych wypieków – Szybki i sprawdzony przepis.

Drożdżowe ciasto z makiem idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Sprawdzi się na świątecznym stole oraz jako podwieczorek dla rodziny. Poniżej znajdziesz przepis, który pozwoli Ci pozytywnie zaskoczyć bliskich.

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g margaryny
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 50ml ciepłej wody
  • Łyżka oleju
  • Opakowanie cukru waniliowego

Składniki na nadzienie:

  • 260g chałwy
  • 200g maku

Składniki na lukier:

  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko

Wykonanie

Pracę rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Do miski wsypujemy drożdże, wlewamy wodę i dodajemy łyżkę cukru. Oczekujemy chwilę i dodajemy do przygotowanej mieszanki olej, mleko i pozostałe 3 łyżki cukru. Składniki dokładnie mieszamy.

Następnie do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, wbijamy 2 jajka i dodajemy margarynę. Z tak przygotowanej mieszanki wyrabiamy ciasto, które ostatecznie powinno być elastyczne. Ciasto odkładamy do suchego i ciepłego miejsca, aby spokojnie wyrosło.

Kiedy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy nadzienie. Mak zalewamy wrzącą wodą, a następnie gotujemy go około 10 minut. Dzięki temu mak będzie wilgotny i pozbawimy go gorzkiego posmaku. Po tym czasie odsączamy mak i bledujemy go razem z chałwą, aby uzyskać masę bez grudek.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części i wałkujemy je tak, aby uzyskać owalny kształt. Na każdą część nakładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. Każdą z części zawijamy, a następnie kroimy na równe, nieduże kawałki. Powstałe ślimaczki przekładamy na blaszkę i smarujemy je olejem.

Następnie przygotowujemy lukier mieszając jajko i cukier puder. Po przygotowaniu smarujemy nim drożdżówki. Ciastka wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut.

error: Treść zabezpieczona !!