Ciasto drożdżowe z makiem to nieodłączny element domowych wypieków – Szybki i sprawdzony przepis.
Drożdżowe ciasto z makiem idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Sprawdzi się na świątecznym stole oraz jako podwieczorek dla rodziny. Poniżej znajdziesz przepis, który pozwoli Ci pozytywnie zaskoczyć bliskich.
Składniki na ciasto:
- 500g mąki
- 4 łyżki cukru
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 100g margaryny
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 50ml ciepłej wody
- Łyżka oleju
- Opakowanie cukru waniliowego
Składniki na nadzienie:
- 260g chałwy
- 200g maku
Składniki na lukier:
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
Wykonanie
Pracę rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Do miski wsypujemy drożdże, wlewamy wodę i dodajemy łyżkę cukru. Oczekujemy chwilę i dodajemy do przygotowanej mieszanki olej, mleko i pozostałe 3 łyżki cukru. Składniki dokładnie mieszamy.
Następnie do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, wbijamy 2 jajka i dodajemy margarynę. Z tak przygotowanej mieszanki wyrabiamy ciasto, które ostatecznie powinno być elastyczne. Ciasto odkładamy do suchego i ciepłego miejsca, aby spokojnie wyrosło.
Kiedy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy nadzienie. Mak zalewamy wrzącą wodą, a następnie gotujemy go około 10 minut. Dzięki temu mak będzie wilgotny i pozbawimy go gorzkiego posmaku. Po tym czasie odsączamy mak i bledujemy go razem z chałwą, aby uzyskać masę bez grudek.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części i wałkujemy je tak, aby uzyskać owalny kształt. Na każdą część nakładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. Każdą z części zawijamy, a następnie kroimy na równe, nieduże kawałki. Powstałe ślimaczki przekładamy na blaszkę i smarujemy je olejem.