Nowy sposób przygotowania dżemu morelowego podbija internet: raz spróbujesz i nigdy nie ugotujesz go ponownie w garnku.

Fantastyczny przepis na zrobienie idealnego dżemu morelowego bez chemii, a nawet bez tradycyjnego gotowania.

Po prostu przygotowujesz go w piekarniku. Ten dżem jest bardzo prosty i dostosowałam go do swoich upodobań. Możesz mieć delikatniejszą konsystencję lub pozostawić kawałki w całości, to zależy od Ciebie.

Nie wahaj się i spróbuj, już nigdy nie wrócisz do klasycznego gotowania w garnku!

Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 500 g cukru
  • 1 łyżka rumu

Przygotowanie:

Przygotujmy owoce.

Pokrój morele. Usuwamy pestkę.

Dojrzałe morele pokroić w naczynie do pieczenia. Polać rumem i dosłodzić cukrem do smaku.

Wszystko miksujemy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Mieszamy tu i tam. Piecz około 1 godzinę, aż będzie szklista.

Następnie natychmiast napełnij słoiki. Zamknij szczelnie i odwróć do góry nogami, aż ostygnie.

Nasz dżem nigdy się nie zepsuł i jest najlepszy. W ten sposób robię też powidła jabłkowe i śliwkowe.

Ta metoda jest również doskonała do śliwek, z których powstaje doskonały dżem. Wszystko gotowe! Życzymy smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona !!