Ugotuj 4 goździki, 2 liście laurowe…: Uratuj organizm od obrzęków, bólu i słabej odporności!

Goździki i liście laurowe to naturalne przyprawy, które goszczą w naszych domach.

Niestety mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak cenna dla naszego zdrowia jest herbata z tych składników. O sposobie tym opowiedziała mi moja babcia, która sporządzała ją zawsze rano, kiedy budziła się z opuchniętymi nogami. Opuchlizna ta była niezwykle uciążliwa i wynikała głównie z zatrzymania się wody.

Napar ten ceniony jest przede wszystkim ze względu na jego szybkie działanie, a co ciekawe pomaga też w innych problemach zdrowotnych.

Korzyści wynikające z picia naparu

  • Poprawa funkcjonowania nerek i wątroby,
  • Wsparcie układu odpornościowego,
  • Stymulacja produkcji żółci,
  • Działanie przeciwzapalne,
  • Usuwanie nadmiaru wody,
  • Działanie antyseptyczne i przeciwbólowe,
  • Wspomaganie pracy serca,
  • Poprawa wzroku,
  • Przyspieszenie procesów trawiennych,
  • Obniżenie poziomu cukru,
  • Regeneracja mięśni i kości,
  • Zwalczanie grypy i przeziębień,
  • Wsparcie w chorobach oskrzeli.

Sposób przyrządzania

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 2 umyte liście laurowe
  • 4 goździki

Sposób przygotowania:

W garnku z wodą umieszczamy 2 liście laurowe i gotujemy przez 7 minut na wolnym ogniu.

Dodajemy 4 goździki i przykrywamy.

Powstały napar odstawiamy i czekamy. Napar jest gotowy do spożycia, kiedy nabierze temperatury pokojowej.

Niewskazane jest codzienne spożywanie sporządzonego naparu.

Po upływie dwóch tygodni wymagane jest zrobienie przerwy. Co więcej, herbata ta jest również zakazana w ciąży oraz nie nadaje się do spożycia przez dzieci.

error: Treść zabezpieczona !!