Faszerowane pieczarki na wyjątkowo smaczny obiad – Na moim przyjęciu każdy był nią zachwycony. Niezwykle smaczne

Faszerowane pieczarki to doskonała przystawka, ale nadziewając je mięsem mielonym, z powodzeniem możesz podać je na główne danie do obiadu.

Przygotujesz je bardzo szybko, a efekt końcowy zachwyci Twoją rodzinę, przyjaciół i wszystkich gości. Pieczarki wręcz rozpływają się w ustach!

  • czas przygotowania składników: 15 minut
  • czas gotowania: 30 minut
  • liczba porcji z podanych składników: 5

Składniki:

  • 1/4 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego, ale wykorzystać możesz inne ulubione rodzaje mięsa)
  • 1/2 kg dużych pieczarek lub specjalnych pieczarek do faszerowania
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano lub majeranku
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła do smażenia (najlepiej klarowane)

Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie umyj, szczególnie przy blaszkach, gdzie gromadzi się ziemia. Wytnij nóżki i drobno je posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Masło rozgrzej na patelni, podsmaż na nim posiekane nóżki i cebulę, aż woda z grzybów nie odparuje, a cebula się nie zarumieni.

Natkę pietruszki dokładnie wypłucz, osusz i drobno posiekaj. Pozostaw odrobinę do dekoracji. W misce zmieszaj ja z mięsem mielonym i przyprawami. Dodaj podsmażone nóżki wraz z cebulą. Posól wedle uznania.

Piekarnik rozgrzej (bez termoobiegu) do 180 stopni. Blachę piekarnika wyłóż pergaminem. Kapelusze pieczarek wypełniaj mięsnym farszem od strony dziurek powstałych po usunięciu nóżek. Farsz nakładaj z małą górką.

Tak przygotowane grzyby układaj na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Po tym czasie posyp mozzarellą i ponownie zapiekaj przez około 10 minut, aż ser się nie zapiecze i zarumieni. Po wyłożeniu na talerze posyp pozostałą natką pietruszki.

Te pyszne faszerowane pieczarki podawaj jako tzw. czekadełko, gdy właściwy obiad nie jest jeszcze gotowy, lub przygotuj więcej i podawaj z ziemniakami i surówką.

Mięso wołowe jest soczyste i tworzy doskonały mięsny sos, ale wykorzystać możesz każde inne mięso, czy to drobiowe, czy wieprzowe. Zamiast mozzarelli możesz użyć też parmezanu, ale ogranicz wówczas ilość soli dodanej do mięsnego farszu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!