Wystarczy namoczyć zamrożony filet w gazowanej wodzie mineralnej, aby ryba szybciej rozmroziła się (czas rozmrażania skraca się nawet o połowę) i będzie jeszcze bardziej miękka i smaczniejsza. Używam tego sposobu do przygotowania pieczonych jak i smażonych filetów.
Sztuczka polega na włożeniu ryby na chwilę do zamrażarki, dzięki temu podczas smażenia nie będzie się rozpadać.
Zanim zaczniesz panierować rybę, umieść poszczególne kawałki obok siebie. Skrop cytryną, solą i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie nałóż na ryby papierowe ręczniki, aby wchłonęły nadmiar wilgoci. Do jajek dodaj 50 ml mleka, szczyptę soli i ulubione przyprawy.
Najpierw dobrze obtocz filety w mące, następnie w ubitych jajkach i na koniec w bułce tartej. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie powtórz cały proces panierowania. Po zakończeniu włóż filety do zamrażarki na 20 minut. Dopiero wtedy możesz zacząć smażyć.
Gdy olej jest gorący, zmniejsz płomień i umieścić rybę na patelni. Przykryj pokrywką, piecz przez 3-4 minuty, a następnie odwróć. Nie wkładaj ich widelcem, aby się nie rozpadły. Ułóż smażoną rybę na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar oleju.