Babeczka po fińsku – Nie jadłaś jeszcze tak dobrej. Szybko i pysznie. 25 min i gotowe

Babeczkę po fińsku wykonasz w bardzo krótkim czasie, a zapadnie ona każdemu w myślach na o wiele dłużej!

Jest ona wspaniałym pomysłem na nieoczekiwaną wizytę znajomych, a także jako deser do niedzielnej kawy w towarzystwie rodziny.

Potrzebne Ci będą następujące składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 2 sztuki jajek kurzych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g kwaśnej śmietany

Na samym początku przygotuj głęboką miskę, w której następnie dokładnie ubijesz jajka z cukrem. Do tej mieszanki następnie dodaj mąkę, kwaśną śmietanę oraz proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub dobrze rozsmaruj na niej masło i posyp mąką. Ciasto wlej do formy. Powinno ono zająć miejsce w około 2/3 objętości formy. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni i włóż do niego ciasto na około 20 minut. Gotowe ciasto po upływie określonego czasu wyjmujemy i odstawiamy na chwilę na bok, aby się ostudziło.

Babeczkę oczywiście można według uznania udekorować. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!