Wybuchnie Twój mózg, gdy zobaczysz ten niesamowity przepis na deser z ciasta francuskiego -Już nigdy nie będziesz się zastanawiała, co zrobić z resztkami ciasta. Przekonaj się sama.

Pyszny deser z ciasta francuskiego ciągle Cię męczy, ale pomysłu brak? Bez obaw, nadszedł czas na pomoc! Ten przepis to łatwy i sprawdzony sposób na zaspokojenie każdego podniebienia, a wykonasz go tylko w 15 minut. Idealny na Wielkanoc, zamiast klasycznych wietrzników czy ptysiów.

Oto uproszczony przepis i lista składników potrzebnych do jego wykonania:

  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietanki do ubijania deserów
  • 1 warstwa ciasta francuskiego
  • 1 saszetka budyniu waniliowego (lub śmietankowego)

Dodatki opcjonalne:

  • pokrojone w kostkę jabłka
  • cynamon
  • masło
  • cukier

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozkroić na równe kwadraty, używając pofalowanej łopaty bądź noża.

Posmarować kwadraty mlekiem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

Ubić budyń w zimnym mleku i śmietanę, po czym połączyć je delikatnym mieszaniem.

Przekroić upieczone kwadraty ciasta na pół, nałożyć krem budyniowo-śmietankowy za pomocą rękawa cukierniczego, a następnie przykryć drugim kwadracikiem ciasta.

Opcjonalnie, dodać do kremu jabłka podsmażone na maśle z cukrem i cynamonem.

Posypać gotowe kwadraciki cukrem pudrem.

Teraz deser jest gotowy do delektowania się nim. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!