Zapisz ten niezwykły przepis na mięsno-warzywny garnek prosto z wiejskiej kuchni babci, który zasmakuje nawet najwybredniejszym smakoszom.

Ten wiejski garnek to istne połączenie smaków z własnej spiżarni.

Składniki takie jak cebula, czosnek, marchew, papryka, ziemniaki oraz mięso tworzą prosty w przygotowaniu, ale wyjątkowy smakosz zadowolenia, którym będziecie się delektować.

Składniki:

  • 1 l wody
  • 8 g soli
  • 400 g pieczarek
  • 550 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 zielone papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek sosu pomidorowego
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki mięty
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 770 g gotowanego mięsa

Proces tworzenia potrawy:

Cebulę, marchew, zielone i czerwone papryki posiekaj grubo, ziemniaki pokrój na małą kostkę. W plasterki pokrój pieczarki, a pomidory na drobną kostkę. Na dużej patelni lub garnku podgrzej 3 łyżki oleju roślinnego. Dodaj cebulę i marchew, smaż do momentu aż cebula zacznie się szklić.

Następnie dodaj papryki, podgrzewaj i mieszaj, potem dodaj pieczarki. Zamknij pokrywą i gotuj przez chwilę. Wprowadź ziemniaki, gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Nie dodawaj wody, poczekaj aż warzywa puściły soki. Czosnek obierz i cały lub posiekany dodaj do warzyw. Gdy będą prawie ugotowane, dodaj przecier i sos pomidorowy, po czym wymieszaj.

Po chwili duszenia, wprowadź pokrojone pomidory, sól i wszystkie przyprawy. Mieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Na sam koniec dodaj gotowane, pokrojone na małe kawałki mięso. Zalej litrem wody, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Gdy warzywa będą miękkie, pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje, danie będzie gotowe. Po ugotowaniu, odstaw garnek na 10 minut, aby smaki się połączyły, a potem podawaj do stołu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!