Stary cygański przepis, dzięki któremu faszerowana kapusta jest smaczniejsza niż tradycyjna: Gołąbki po cygańsku.
Faszerowane liście kapusty to danie powszechnie spotykane w każdym domu. To klasyczne danie jest bardzo popularne i można znaleźć wiele przepisów na jego przyrządzenie.
Dziś pokażemy Ci przepis inspirowany kuchnią cygańską, który sprawi, że to danie będzie jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
- 100 g białego ryżu
- 1 kg mielonej wieprzowiny
- 1 kg liści blanszowanej kapusty
- 1 marchew
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- Olej roślinny
- Sól i pieprz
- liście laurowe
- przyprawy według uznania
Przygotowanie:
Liście kapusty należy gotować w taki sam sposób, jak tradycyjne gołąbki. W trakcie gotowania kapusty ostrożnie oddzielać zbędne liście. Pozostawić do ostygnięcia.
Następnie przygotować nadzienie. Ryż powinien być ugotowany do średnio twardej konsystencji. Dodać mięso mielone do ryżu i umieścić je w misce. Cebulę drobno posiekać, a marchew zetrzeć na tarce. Smażyć przez ok. Pozostawić do ugotowania na 5 minut, a następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Wmieszaj koncentrat pomidorowy do warzyw. Kontynuować smażenie przez 2 minuty, ciągle mieszając.
Połowę ugotowanych wcześniej warzyw należy dodać do ryżu i mięsa. Do reszty farszu dodać 0,5 litra wody, sól, pieprz i sól. Pozostawić do ostygnięcia.
Zacznij przygotowywać gołąbki, mieszając razem warzywa, mięso i ryż. Nałożyć odrobinę farszu na każdy liść. Zwijać liście kapusty jak tradycyjne gołąbki.
Przygotować duży garnek. W dużym garnku umieścić kilka kropel wody. Dodać warstwę gołąbków, a następnie zalać sosem. Warstwy sosu i nadziewanych gołąbków można układać naprzemiennie. Należy dolać resztę sosu i 0,5 l wody. Całość gotować na małym ogniu.
Dodaj pokrojone pomidory, liście laurowe i inne przyprawy, które preferujesz. Gotuj przez około 30-40 minut. Faszerowaną kapustę można podawać ze śmietaną lub świeżymi ziołami. Kapusta faszerowana świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu w towarzystwie ziemniaków lub kaszy.