Rola grzybów w diecie wege plus kilka fajnych przepisów

Coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę wegetariańską. Trudno się dziwić, wszak uważana jest za zdrową. Ale przede wszystkim największą zaletą niejedzenia mięsa jest fakt, że dzięki temu nie krzywdzi się zwierząt. Na pewno ważną rolę w diecie wege odgrywają grzyby. Czas poznać ich rolę, a także kilka fajnych przepisów.

Grzyby – zdrowie na talerzu

Grzyby są darem natury, z którego warto korzystać. Jeszcze do niedawna uważało się, że grzyby poza tym, że są ciężkostrawne nie są specjalnie zdrowe, ale nic bardziej mylnego. Otóż grzyby leśne mają wiele zalet. Na samym początku musimy wspomnieć o tym, że w swoim składzie posiadają naprawdę duże ilości błonnika, który reguluje pracę jelit i zapobiega tworzeniu się w jelitach złogów. Błonnik jest w diecie niezbędny i zmniejsza w znaczący sposób ryzyko raka jelita.

Grzyby mają jeszcze więcej zalet. Czas przejść do kolejnych. Otóż zawierają one potas i to wcale nie małe ilości. Ma on bardzo dobre działanie na ciśnienie krwi, które reguluje. Ale przy tym poprawia koncentrację. Do tego grzyby zawierają żelazo, a także wapń, selen, jod czy fosfor, a nawet sole magnezu. Grzyby leśne obfitują również w duże ilości witamin z grupy B szczególnie B1 i B2 oraz B3.

Dzięki temu poprawiają odporność, a także zmniejszają ryzyko raka. Kropką nad „i” jest fakt, że pozwalają zachować młodość na dłużej, wszak opóźniają proces starzenia. Witaminy zawarte w grzybach są dobrze przyswajalne. Pamiętajcie, aby wybierać grzyby z dobrego źródła. Owszem można samemu zbierać, ale trzeba naprawdę dobrze się na tym znać i tutaj lepiej nie ryzykować.

Naszym zdaniem najlepiej zakupić grzyby na stronie grzybysuszone-sklep.pl. Dostępne są tam różne rodzaje. Można dostać choćby borowiki czy nawet boczniaki. Boczniaki są u nas jeszcze mało popularne, ale warto je jeść, gdyż zawierają duże ilości kwasu foliowego, a także B-D-glukanu, który ma działanie antynowotworowe. Zatem wegetarianie powinni jeść grzyby, gdyż nie tylko są smaczne, ale pozwalają zapobiegać niedoborom, a przy tym są wyjątkowo zdrowe. Czas przejść do naprawdę fajnych przepisów.

Przepis 1: rosół w wersji wege

Ciekawym pomysłem na danie jest rosół w wersji wege. Jego smak jest obłędny, a przy tym to danie jest zdrowe. Ale zacznijmy od początku. Otóż należy przygotować wywar. W tym przypadku gotujemy jeden duży seler, 6 marchewek, 6 pietruszek oraz dwie cebule. Po godzinie gotowania dodajemy jeszcze por. Gdy wszystkie warzywa są względnie miękkie kroimy je na małą kostkę i ponownie gotujemy zupę. Należy to robić przez około 10 minut, doprawiając przy tym ziołami oraz odrobiną soli.

W międzyczasie namaczamy grzyby suszone. Mogą to być borowiki. Następnie gotujemy je przez godzinę, kroimy na kawałki i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy do nich odrobinę soli i pieprzu, a następnie przekładamy do zupy. Ponownie wszystko gotujemy – tym razem przez 20 minut i już można cieszyć się smakiem wybitnego rosołu bez dodatku mięsa, za to z dodatkiem pysznych grzybów.

Przepis 2: mielone z grzybami

Wiele osób uwielbia mielone i w sumie wegetarianie nie muszą z nich rezygnować, tyle tylko, że mięso powinni zamienić na grzyby. Gwarantujemy, że ich smak będzie wtedy lepszy i intensywniejszy. Kto raz spróbuje mielonych wege nigdy już nie wróci do starej wersji.

Zatem czas przejść do przygotowania. Grzyby suszone po zalaniu odstawiamy na kilka godzin, po tym czasie gotujemy je w osolonej wodzie przez 2 godziny. Tutaj polecamy wybranie borowików. Gdy i ten etap jest za Wami można przejść do kolejnej czynności, czyli zmielenia grzybów. Gdy masa gotowa, dodajecie do niej dwa jajka, wybrane przez Was zioła, potartą cebule oraz pół szklanki bułki tartej. Całość mieszamy i formujemy kotlety, które smażymy na oleju roślinnym.

Przepis 3: tylko i aż zupa grzybowa

Pracę nad zupa grzybową trzeba rozpocząć od namoczenia grzybów. Warto wybrać różne gatunki. Po kilku godzinach wymieniamy wodę i gotujemy w nowej przez dwie godziny. Po tym czasie grzyby przesmażamy na patelni z dodatkiem cebuli. Całość zalewamy jeszcze 4 szklankami warzywnego bulionu i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie można dodać jeszcze odrobinę śmietany i gotowe. Zupa jest sycąca i pyszna zarazem.

error: Treść zabezpieczona !!