Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk: Przepis na gulasz z kurczaka w słoiku – Nikt nie robi lepszego.

Przepis na gulasz z kurczaka w słoiku. Smakowało całej rodzinie.

Wiele razy spotykamy się z sytuacją, w której nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Kiedy przychodzi ochota na jedzenie warto, zamiast tak zwanego śmieciowego jedzenia sięgnąć do spiżarki po domowy gulasz z kurczaka. Niezwykle delikatne i pyszne mięso będzie dobrą opcją zarówno na obiad, jak i kolację.

Jak przygotować gulasz z kurczaka?

Składniki:

  • 2 kg dowolnego mięsa z kurczaka (piersi, udka)
  • Pieprz w ziarenkach
  • Liść laurowy
  • 20 g soli

Przygotowanie

Kurczaka płuczemy, obieramy ze skóry i oddzielamy od kości. Następnie kroimy na kawałeczki (wielkość według uznania). Do garnka wrzucamy pieprz, sól i przyprawy. Ich ilość zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Potem wkładamy rondel do lodówki na około 40 minut.

Wyciągnięte słoiki płuczemy i sterylizujemy. Do każdego wkładamy około 10 ziarenek pieprzu i 2 liście laurowe. Następnie kolej na mięso. Wkładamy kawałki kurczaka luźno do słoika. Potem przykrywamy go folią aluminiową.

Piekarnik ustawiamy na 150 stopni i wkładamy do niego słoik. Aby mięso było gotowe, musi pozostać w piekarniku co najmniej 4,5 godziny.

Po kilku godzinach wyjmujemy mięso, zakręcamy słoiki i odstawiamy do góry dnem. Gotowe.

error: Treść zabezpieczona !!