Wiele razy spotykamy się z sytuacją, w której nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Kiedy przychodzi ochota na jedzenie warto, zamiast tak zwanego śmieciowego jedzenia sięgnąć do spiżarki po domowy gulasz z kurczaka. Niezwykle delikatne i pyszne mięso będzie dobrą opcją zarówno na obiad, jak i kolację.
Kurczaka płuczemy, obieramy ze skóry i oddzielamy od kości. Następnie kroimy na kawałeczki (wielkość według uznania). Do garnka wrzucamy pieprz, sól i przyprawy. Ich ilość zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Potem wkładamy rondel do lodówki na około 40 minut.
Wyciągnięte słoiki płuczemy i sterylizujemy. Do każdego wkładamy około 10 ziarenek pieprzu i 2 liście laurowe. Następnie kolej na mięso. Wkładamy kawałki kurczaka luźno do słoika. Potem przykrywamy go folią aluminiową.
Piekarnik ustawiamy na 150 stopni i wkładamy do niego słoik. Aby mięso było gotowe, musi pozostać w piekarniku co najmniej 4,5 godziny.