Szybki deser nie wymagający pieczenia: miękki jak pianka. Oto Instrukcja przygotowania.
Przedstawiamy kolejny deser nie wymagający pieczenia, którego przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil! Przepis jest łatwy i szybki!
Składniki:
- blacha o wymiarach 20 x 30cm
- 40 herbatników
- 500g twarogu
- 375ml kwaśnej śmietany
- 80g budyniu w proszku
- 80ml mleka
- 200g cukru pudru
- 180ml mleka (do namaczania ciastek)
Polewa:
- 150g czekolady
- 150ml bitej śmietany
- 150g startej białej czekolady
Sposób przygotowania:
Herbatniki umieść na kilka sekund w mleku. Ułóż pierwszą warstwę ciasteczek na dnie blachy. Następnie twarożek wymieszaj dokładnie z cukrem. Przygotuj budyń. Ostudzony budyń ubij za pomocą miksera z mlekiem.
Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przy zmniejszonych obrotach miksera dodawaj stopniowo twarożek i ubijaj, aż wszystkie składniki się połączą. Powstały krem rozprowadź równomiernie na przygotowanej wcześniej warstwie herbatników.
Ponownie namocz kolejne herbatniki w mleku i ułóż je na wierzchu śmietanowo – twarożkowej masy. Powtórnie przykryj herbatniki masą i wykończ ją namoczonymi herbatnikami. Ciemną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz ją z bitą śmietaną. Uzyskaną polewą udekoruj wierzchnią warstwę ciasta.