Sekret przepysznych pierogów – Najstarszy i najprostszy polski przepis.
Pierogi to jedno z nielicznych dań, które cieszą się wielką popularnością. Zajadają się nimi osoby w każdym wieku. Chętnie konsumują ją również dzieci, nawet te uznawane za niejadków.
Występują w różnych odsłonach: pierogi ruskie, z mięsem, kapustą, grzybami, z kaszą gryczaną i twarogiem, a także w wersji na słodko. Jeżeli chcesz, aby i Twoje pierogi były wyjątkowe, wypróbuj koniecznie starego babcinego przepisu na ciasto, pochodzącego z 1920 roku.
Cały jego sekret tkwi we właściwym doborze proporcji składników, jak również odpowiednim wyrobieniu ciasta. Ciasto przygotowane z tego przepisu będzie miękkie, a jednocześnie podczas gotowania nigdy nie będzie tracić swojego kształtu, ani pękać.
Do wykonania ciasta przygotuj sobie:
- ok. 500 dag mąki pszennej 450 lub 480
- 1 płaską łyżeczkę soli
- kubek dość ciepłej, ale nie gorącej wody (ok. 250 ml)
- 1 łyżeczkę oleju
Ciasto przygotować możemy w większej misce. Do przesianej mąki wsypujemy sól i mieszamy składniki. Następnie wlewamy odmierzoną wodę i olej. Staramy się łączyć produkty początkowo łyżką lub szpatułką, a następnie wyrabiamy ciasto rękami. Można przełożyć go na stolnicę, będzie nam wygodniej.
Jeśli będzie się kleić do rąk, dosypujemy trochę mąki. Ciasto wyrabiane około 15 minut w temperaturze pokojowej. Powinno być gładkie, sprężyste i nie przyklejać się do podłoża stolnicy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na kawałki, które po podsypaniu stolnicy mąką, rozwałkowujemy do odpowiedniej grubości. Wykrawamy w nim kształty i nadziewamy farszem. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką, aby nie wysychało.
Dobre rady:
Niektórzy preferują dodanie do ciasta jajka. „Tradycyjne przepisy” nie zalecają jednak jego użycia, ponieważ powodują, iż ciasto staje się twardsze. Pomysł z jajkiem wywodzi się z włoskich przepisów na makaron, czy ravioli.