Jak zrobić pyszny jabłecznik w 15 minut. Jedna blacha to za mało. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.
Przygotowanie jabłecznika w 15 minut… czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak!
Zapoznaj się z poniższym przepisem i sam zobacz, jakie to proste. Szarlotka ta nie tylko jest niesamowicie szybka w przygotowaniu, ale również zachwyca smakiem, strukturą ciasta oraz konsystencją kremu idealnie komponującego się ze świeżością jabłek!
Składniki do przygotowania ciasta (proporcje dla formy o wymiarach 18×24 cm):
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 – 2 szklanki mąki (w zależności od konsystencji ciasta)
Składniki na krem:
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka
Sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania kremu – w niewielkiej ilości mleka rozmieszaj jajko, skrobię i cukier. Dodaj pozostałą część mleka i dokładnie wymieszaj.
Zagotuj krem i ostudź.
Dwa jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj do nich mleko. Powoli dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jabłka pokrój w drobną kostkę. Wysmaruj formę masłem i ułóż na jej dnie owoce, po czym zalej je ciastem.
Przy pomocy szprycy cukierniczej wykonaj na cieście siatkę z kremu.