Jak zrobić pyszny jabłecznik w 15 minut. Jedna blacha to za mało. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Przygotowanie jabłecznika w 15 minut… czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak!

Zapoznaj się z poniższym przepisem i sam zobacz, jakie to proste. Szarlotka ta nie tylko jest niesamowicie szybka w przygotowaniu, ale również zachwyca smakiem, strukturą ciasta oraz konsystencją kremu idealnie komponującego się ze świeżością jabłek!

Składniki do przygotowania ciasta (proporcje dla formy o wymiarach 18×24 cm):

  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 – 2 szklanki mąki (w zależności od konsystencji ciasta)

Składniki na krem:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka

Sposób wykonania:

Zacznij od przygotowania kremu – w niewielkiej ilości mleka rozmieszaj jajko, skrobię i cukier. Dodaj pozostałą część mleka i dokładnie wymieszaj.

Zagotuj krem i ostudź.

Dwa jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj do nich mleko. Powoli dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Jabłka pokrój w drobną kostkę. Wysmaruj formę masłem i ułóż na jej dnie owoce, po czym zalej je ciastem.

Przy pomocy szprycy cukierniczej wykonaj na cieście siatkę z kremu.

Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

error: Treść zabezpieczona !!