Jeśli nie znikną w mgnieniu oka, co będzie niespotykane, to można je później wyjadać przez cały tydzień. Najlepiej od razu upiec ich dużo. Przepis.

Bywa tak, że przyrządzę całą blachę francuskich ciasteczek z jabłkami i jem je spokojnie przez cały tydzień. Jednak bywa i tak, że moi bliscy zjadają w kilka chwil ciastka, które upiekłam w niewielkiej ilości.

Tego typu przysmaki najlepiej piecze mi się w środku tygodnia. Nawet jeśli wracam do domu w późnych godzinach, znajdzie się na to wystarczającą ilość czasu. Po wyjęciu z piekarnika, po mieszkaniu roznosi się wspaniały zapach, którym trudno się nie zachwycić.

Jak zrobić ciasteczka o nazwie kurze łapki? Ich przygotowanie jest proste.

Jest to prosty przepis, na którym trudno się wywrócić, został on wypróbowany przez wiele pokoleń kobiet zapewne mężczyzn także. Żeby uzyskać sporą ilość ciastek, wystarczy jedynie jedno jabłko i szklanka mąki. Nie wolno zapomnieć o maśle, które sprawi, że przysmak będzie niezwykle smaczny i chrupiący.

Składniki:

  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 jabłko
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Najpierw trzeba przygotować nadzienie, obieramy jabłko i kroimy w plasterki, po czym wkładamy na patelnię. Posypujemy cynamonem i 2 łyżkami cukru, dodajemy 1 łyżkę masła i smażymy do karmelizacji. W misce mieszamy jajko wraz z cukrem waniliowym, solą i pozostałym zwykłym cukrem.

Do uzyskanej masy wlewamy 50 g roztopionego masła i mleko. Po wymieszaniu wsypujemy proszek do pieczenia oraz stopniowo dodajemy mąkę. Wszystko mieszamy, powinniśmy uzyskać ciasto zdatne do zagniecenia.

Mąką posypujemy blat lub inną preferowaną powierzchnię i rozwałkowujemy ciasto, z którego wycinamy kółka. Na wykrojone kółka z ciasta nakładamy nadzienie z jabłka i składamy na pół, nie dociskając jednak do siebie krawędzi.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 15 do 20 minut.

error: Treść zabezpieczona !!