Drożdżowe bułeczki z jabłka to świetny pomysł na śniadanie lub słodką przekąskę. Przepis.
Przepyszne słodkie bułeczki z jabłkami będą urozmaiceniem codziennego jadłospisu i z powodzeniem zastąpią zwykłe śniadaniowe kanapki.
Przypadną też do gustu dzieciom, które mogą zabrać je jako drugie śniadanie do szkoły. Bułeczki są łatwe do przygotowania, a po upieczeniu zachowują świeżość przez kilka dni.
Składniki
- 350 g mąki
- 6 łyżek cukru
- 2 jajka
- 40 g drożdży
- 40 g masła
- 800 g jabłek
- pół cytryny
- szczypta soli
- opcjonalnie: rodzynki, cynamon, esencja waniliowa
Przygotowanie
Do dużej miski wlej mleko. Dodaj drożdże, 3 łyżki cukru i wymieszaj. W innym naczyniu ubij 1 jajko (możesz dodać do niego wanilię) i mniejszymi porcjami dosypuj do niego przesianą mąkę. Następnie dodaj sól i masło oraz drożdże z mlekiem. Zagnieć ciasto. Przenieś ciasto na blat i wyrabiaj aż stanie się elastycznie i nie będzie kleić się do dłoni.
Przełóż je z powrotem do miski, przykryj i odstaw. W ciągu 1-2 godzin powinno ono znacząco wyrosnąć. Podczas, gdy ciasto rośnie przygotuj jabłka. Umyj je, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przesyp owoce na patelnię, duś przez około 20 minut. W czasie duszenia skrop jabłka sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
Po koniec możesz dodać rodzynki i posypać jabłka odrobiną cynamonu. Podduszone jabłka pozostaw do ostygnięcia na patelni przykrytej pokrywką. Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz. Podziel je na mniejsze kawałki i zroluj w kulki. Każdą kulkę ciasta zawiń w folię spożywczą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie na każdej z nich umieść małą porcję jabłkowego nadzienia.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zawijaj bułeczki tak, by ciasto całkowicie przykryło nadzienie i układaj na blaszce. Przykryj je bawełnianą ściereczką i pozostaw w ten sposób na kolejny kwadrans. W międzyczasie w miseczce roztrzep jedno jajko. Posmaruj nim wierzch bułeczek, posyp je cukrem.