Przepis na pyszne rogaliki, które można wypełnić marmoladą, makiem czy orzechami włoskimi.

Domowe drożdżowe rogale z kwaśną śmietaną i nadzieniem jabłkowym idealnie nadają się na słodkie śniadanie lub jako słodka przekąska do kawy. Mięciutkie i wilgotne ciasto pozostanie świeże nawet na drugi dzień.

Do tego jest błyskawiczne w przygotowaniu! Nie potrzebujesz wagi kuchennej, w odmierzeniu części składników wystarczy zwykła szklanka o pojemności 200 ml. Rogaliki można zrobić zarówno z nadzieniem z jabłek, czekoladą, marmoladą lub dżemem. Wykorzystaj to, co masz akurat pod ręką.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 3 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 125 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 3 jajka
  • otarta skórka z 1 cytryny

Nadzienie jabłkowe:

  • 4-5 jabłek
  • cukier (w zależności od potrzeb)
  • szczypta cynamonu

Nadzienie orzechowe:

  • mielone drobno dowolne orzechy
  • cukier (w zależności od potrzeb)
  • 1-2 łyżki mleka (jeżeli masa wyjdzie zbyt gęsta, można dodać więcej)

Dodatkowo do posmarowania rogalików:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Pokruszone drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przesiewamy przez sito pozostałą mąkę, następnie dodajemy cukier, sól, śmietanę, mleko, roztopione i wystudzone masło oraz skórkę z cytryny.

Po wymieszaniu składników dodajemy wyrośnięty zaczyn. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto będzie lekko lepkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W międzyczasie przygotujemy nadzienie jabłkowe.

Jabłka obieramy ze skórek, trzemy na tarce na średnich oczkach, odciskamy z nadmiaru soku, mieszamy z cukrem i szczyptą cynamonu.  Nadzienie orzechowe lub makowe. Mielone orzechy lub mak zalewamy gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy z cukrem. 

Lekko wyrośnięte ciasto układamy na blacie posypanym odrobiną mąki i dzielimy na 8 równych części. Każdą część dzielimy na mniejsze części, które rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Powstały okrąg kroimy nożem na trójkąty.

Na podstawę trójkąta kładziemy porcję nadzienia. Następnie zwijamy rogalik do wierzchołka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki urosną, dlatego nie kładźmy ich zbyt blisko siebie. Rogaliki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut na złoty kolor.  Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!