Jabłkowe tornado z czekoladą i kwaśną śmietaną: pyszne ciasto, w którym się zakochasz!

Zakochasz się w tym cieście, jest naprawdę fantastyczne. Pyszne w smaku, proste w przygotowaniu – idealne. Koniecznie spróbuj, a nie pożałujesz!

Potrzebujesz:

  • 5 szt. jabłek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczone
  • 1 opakowanie małego proszku do pieczenia
  • ulubiony dżem
  • 2 szklanki śmietany
  • 2 tabliczki  czekolada

Przygotowanie:

Jabłka umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W misce wymieszaj wszystkie składniki – mąkę, cukier, mleko, olej, jajka, wanilię, cynamon, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.

Dodaj starte jabłka i wszystko razem wymieszaj. Przygotowane ciasto wylej na formę o wymiarach 30 × 40 cm (spód posmaruj wcześniej olejem lub masłem). Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.

Po upieczeniu wierzch możesz posmarować ulubionym dżemem.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź. Po lekkim schłodzeniu wymieszaj ze śmietaną. Posmaruj ciasto przygotowaną mieszanką. Wierzch możesz ozdobić startą czekoladą. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!