Znikają ze stołu w kilka chwil. Placuszki z jagodami – przepis od mojej babci. Szybko i pysznie

Placuszki jagodowe – pomysł na niebanalne śniadanie

Spróbuj tego wspaniałego przepisu, a już zawsze będziesz przyrządzać tak wyjątkowe placuszki dla całej swojej rodziny! Będą zachwyceni!

Ciasto na placuszki jest przygotowane na bazie kefiru, smakuje obłędnie z każdym nadzieniem. Przepis zatem nie nudzi się, i w zależności od sezonu oraz humoru stosować można różne dodatki. Puszyste, delikatne i słodkie placki – czy można lepiej zacząć dzień?

Czego potrzebujesz?

  • 400 ml kefiru;
  • 350 – 400 g mąki pszennej;
  • 400 g jagód lub dowolnych innych owoców;
  • łyżka oleju słonecznikowego;
  • 2 łyżki cukru;
  • łyżeczka sody oczyszczonej;
  • pół łyżeczki soli.

(Z podanych proporcji wychodzi około 12-14 placuszków)

Jak przygotować?

Wszystkie składniki oprócz owoców należy ze sobą wymieszać w misce. Masa będzie bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe, ale nie tak gęsta, aby zagniatać ją rękami.

Na jedną dłoń nasypujemy mąki i nakładamy na nią łyżkę ciasta. Do środka wkładamy owoce, a palcami drugiej ręki prędko łączymy krawędzie.

Tak przygotowanego placka układamy na rozgrzanej patelni i smażymy na średnim ogniu pod przykrywką. Po około 3 minutach zmieniamy stronę.

Gotowe placuszki układamy na ręczniku papierowym, który wciąga nadmiar oleju. Przekładamy na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!