Najlepiej sałatkę zacząć od końca, czyli od przygotowania sosu. Łączymy musztardę z majonezem i jeśli lubicie można dodać posiekany koperek w ilości według uznania. Jeśli dbacie o linię majonez można zastąpić jogurtem lub śmietaną (kwaśną). Dodajemy do sosu sól oraz pieprz i odstawiamy, aby składniki się przegryzły.
Następną czynnością jest ugotowanie na twardo w osolonej wodzie dwóch jajek. Po ich wystudzeniu, należy pokroić jaja w dużą kostkę. Ogórki kiszone także kroimy w kostkę i łączymy z jajami. Dodajemy wcześniej przygotowany sos i możemy już się zajadać.
Jest to klasyczny przepis na sałatkę, ale możemy go trochę urozmaicić, według gustu. Ja proponuję dodanie do składników 100 g startego żółtego sera, najlepiej twardego, rukoli, dwóch ząbków czosnku, pietruszki i możemy przystąpić do dzieła.
Zaczynamy od ugotowania dwóch jajek na twardo, ostudzenia ich i pokrojenia w kostkę. Także ogórki kiszone kroimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rukolę należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem, siekamy ją. Wyciskamy przez praskę czosnek.
Siekamy koperek i pietruszkę. Łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kwaśną śmietanę lub jogurt (20 g), albo jak wcześniej – majonez. Dokładamy musztardę, przypominam, że najlepsza jest francuska (15 g). Oczywiście nie może zabraknąć soli i pieprzy do smaku.