Już nie kupuję wędlin w sklepie z chemią. To pieczone mięso ma rewelacyjny smak. Zdrowo i pysznie

Przestaniesz kupować sklepowe wędliny, gdy po raz pierwszy spróbujesz tego przepisu na pieczone w folii mięso! Możesz je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

To pyszne mięso może być dodatkiem do kanapki albo do obiadu, a przygotowanie go jest niezwykle szybkie i proste.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg wieprzowiny (albo wołowiny, jagnięciny itp.)

MARYNATA:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chmielu Suneli (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Najpierw przygotuj marynatę. Czosnek przyciśnij przez praskę do naczynia. Dodaj cukier, czarny pieprz, sól, chmiel (opcjonalnie), olej roślinny, paprykę i kurkumę. Dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Mięso umyj, a potem osusz ręcznikiem papierowym. Wetrzyj w mięso przygotowaną wcześniej marynatę. Zawiń folią dwukrotnie, a potem włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Potem piecz mięso w piekarniku w 200 stopniach przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z piekarnika, odwiń z folii, a potem ponownie umieść w piekarniku na kolejnych 15 minut.

Mięso gotowe – smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!