Każdy lubi od czasu do czasu coś dobrego przekąsić. Dobrze jest wiedzieć, że dostępne są również zdrowe przekąski. Prosta sałatka z kapusty to świetny wybór. Oto kilka pomysłów na zdrowe, dietetyczne sałatki.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania sałatki?
Dobrze jest mieć w swoim arsenale kilka pomysłów na sałatki. Poniżej znajdują się przepisy na sałatkę z kapusty, jabłek i kukurydzy, a także na sałatkę z kolendrą, jajkiem i łososiem.
Składniki na sałatkę z kukurydzy cukrowej, kapusty i jabłek
- 400 g kapusty,
- Sok z cytryny 10 ml
- 3-4 łyżki jogurtu można zastąpić śmietaną
- 100g zielonych jabłek,
- Kukurydza według uznania,
- Sól, posiekany koperek
- ogórek sałatkowy
- ulubione przyprawy do sałatek.
Składniki na sałatkę z jajek, kolendry i kapusty:
- koperek,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 400 g kapusty,
- kolendra,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki śmietany
- Około 1-2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania sałatki z kukurydzy, jabłek i kapusty
Ogórek i jabłka umyć i obrać. Następnie umyć kapustę i cytrynę. Pokroić ogórek na małe kawałki. Kapusta powinna być poszatkowana. Jabłko pokroić w plasterki. Następnie do miski dodać jabłko, jogurt i przyprawy. Dodaj ogórek i kapustę. Połącz wszystko i gotowe.
Przygotuj sałatkę kapuściano-kolendrową z jajkiem
Posiekaj kapustę. Posiekać kolendrę i koperek. Po ugotowaniu jajek oddzielić żółtka od białek. Białka można pokroić na małe kawałki lub w kostkę. Żółtka rozgnieść widelcem. Białka umieścić w misce razem z posiekaną kapustą.
Jeśli chcesz, możesz dodać ogórek sałatkowy. Należy go jednak najpierw posiekać. Żółtka umieścić w osobnej misce. Dodać do nich oliwę z oliwek, musztardę i śmietanę. Połączyć składniki w obu miskach. Wymieszaj ręcznie. Teraz możesz jeść sałatkę.