Przepis przy którym się nie narobisz: Jak zrobić pyszną kapustę po francusku z piekarnika.

Tradycyjna polska kuchnia może zostać rozszerzona o pewne wariacje.

Jeżeli gołąbki to jedna z potraw, na którą mamy ochotę nawet częściej niż na rosół to warto spróbować nieco podobnego przepisu. Kapusta w roli głównej może mieć wiele odsłon.

Jak zrobić oryginalną kapustę z piekarnika?

Cały proces należy zacząć od przygotowania 1 kilograma kapusty. Warzywo należy w całości umieścić w garnku w gotującej się wodzie, lekko osolonej wodzie.

Następnie pozostaje czekać, aż liście zaczną się od siebie nawzajem odseparowywać. Gdy już zobaczymy, że do tego doszło należy poczekać kilka minut, a następnie kapustę wyjąć i poczekać aż nieco przestygnie. Liście odciąć od twardej części.

Po kapuście pora na cebule, potrzeba 3 sztuk. Trzeba je posiekać, a następnie usmażyć na patelni. Nie wolno pozwolić by zrobiły się brązowe, wystarczy by zrobiły się przezroczyste.

Do cebuli trzeba kolejno dodać 800 gramów mięsa mielonego. Dalsze smażenie powinno się odbywać na małym ogniu.

Teraz pora na ziemniaki lub ryż jako zamiennik. Ziemniaków powinno być 500 gram. Należy je obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa dodajemy do mięsa na patelni i dalej smażymy do momentu aż ziemniaki nieco zmiękną. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Jednym z ostatnich kroków jest przygotowanie mieszaniny jajek z mlekiem. Do tego celu potrzebujemy 120 ml mleka oraz 5 jajek.

W naczyniu żaroodpornym należy rozłożyć liście kapusty, tak by wyściełały cały spód. Na górę wykładamy pierwszą warstwę nadzienia, które zostało przygotowane z ziemniaków, mięsa mielonego i cebuli. Następnie wierzch smarujemy mieszaniną jajek z mlekiem i nakładamy drugą warstwę nadzienia, którą zakrywamy kapustą i warstwą kwaśnej śmietany(200g).

Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni i piec przez 40 minut.

error: Treść zabezpieczona !!