Jak dusić kapustę, aby była bardzo pyszna: oto kilka ważnych wskazówek.

Duszona kapusta cieszy się dużym powodzeniem w kuchni polskiej i ogólnie słowiańskiej. Choć najbardziej popularna jest biała kapusta, również jej czerwona odmiana nadaje się do duszenia.

Przyrządzona na ciepło może stanowić samodzielne danie, a jej smak można wzbogacić takimi dodatkami jak podsmażona kiełbasa, grzyby lub pieczarki. Może być też wykorzystana jako dodatek do tradycyjnego obiadu złożonego z mięsa i ziemniaków.

Kapusta ma wiele wartości odżywczych, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy, nerwowy, obniża poziom cholesterolu. Warto ją zatem przyrządzać również na ciepło, zwłaszcza w jesienne, zimowe dni.

Jak wybierać kapustę i w jaki sposób ją dusić?

Kapusta biała

Przede wszystkim należy wybierać twarde główki kapusty, których liście są jędrne, zielone. Aby wzbogacić jej smak posiekaj cebulkę i marchewkę i podsmaż je na patelni na odrobinie oleju lub masła klarowanego, aż do uzyskania złotego odcienia (około 5 minut). W tym czasie poszatkuj kapustę i dodaj do warzyw na patelni.

Wszystko razem chwilę podsmaż, a następnie podlej odrobiną wody, dodaj passatę pomidorową lub pokrojone drobno dojrzałe pomidory…

error: Treść zabezpieczona !!