Jak dusić kapustę, aby była bardzo pyszna: oto kilka ważnych wskazówek.

Kapusta młoda powinna być duszona około 15 minut, podczas gdy starsza jej odmiana potrzebuje nawet 40 minut. Po tym czasie danie jest gotowe, można je udekorować świeżymi ziołami, np. koperkiem lub kwaśną śmietaną.

Kapusta czerwona

Należy wybierać również w tym przypadku twarde główki, a ich liście powinny mieć barwę jasno fioletową. Charakterystyczna w smaku kapusta nie wymaga dodatku innych warzyw. Należy ją posiekać i dusić podobnie jak białą odmianę kapusty, na odrobinie oleju.

Możesz przyprawić ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Aby zakwasić nieco mdły smak możesz dodać kilka łyżek octu (ryżowego lub jabłkowego). I tutaj również podczas duszenia zaleca się dodanie passaty pomidorowej lub posiekanych pomidorów. W zależności od preferencji możesz wzbogacić smak potrawy odrobiną cukru, ale niekoniecznie.

Jeżeli chodzi o kwestię solenia kapusty podczas jej duszenia, są dwie szkoły:

Jedna zaleca dodanie soli już od początku poddawania obróbce cieplnej, według drugiej szkoły kapustę soli się dopiero 10 minut przed końcem duszenia. Należy wybrać sposób odpowiedni dla siebie.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!