Jedz więcej kapusty pekińskiej: profilaktyka chorób, ochrona serca i odchudzanie – najlepsze przepisy, które pokochasz.

Jedzenie kapusty pekińskiej ma wiele zalet. Oprócz tego, że dzięki odpowiednim przepisom można się nią delektować, jeść do woli i schudnąć.

Jedzenie kapusty pekińskiej ma wiele zalet. Oprócz tego, że dzięki odpowiednim przepisom można się nim delektować, można zjeść go niemal kilogramy i schudnąć. Charakteryzuje się tym, że jest bardziej miękka od klasycznej kapusty, a jej liście są bardziej soczyste.

Zawiera dużą ilość witamin i gruboziarnistego błonnika, które pobudzają trawienie, odżywiają mikroflorę jelitową i usuwają toksyczne substancje z organizmu.

Wpływ kapusty pekińskiej na nasze zdrowie:

Usuwa nadmiar wody z organizmu: kapusta pekińska nie tylko korzystnie wpływa na naszą wagę, ale także wspiera zdrowie nerek, serca i naczyń krwionośnych.

Wspomaga zdrowie oczu: Kapusta pekińska zawiera znaczne ilości witaminy A i beta-karotenu. Dlatego polecany jest osobom cierpiącym na zwyrodnienie plamki żółtej lub jako profilaktyka chorób oczu. Witamina A jest również bardzo skuteczna w zapobieganiu zaćmie, krótkowzroczności i suchości oczu.

Obniża ciśnienie krwi i poprawia zdrowie serca: kapusta pekińska jest bogata w wapń i potas, które w naturalny sposób obniżają ciśnienie krwi. Potas pomaga organizmowi przetwarzać sód, co zmniejsza uszkodzenia układu sercowo-naczyniowego. Jest także dobrym źródłem witaminy K, która pomaga w krzepnięciu krwi.

Zapobieganie nowotworom: Indol, nitryl i sulforafan są uwalniane do organizmu podczas żucia i trawienia warzyw kapustnych. Związki te mają udowodnione działanie przeciwnowotworowe ze względu na ich zdolność do ochrony komórek przed uszkodzeniem DNA i dezaktywacji czynników rakotwórczych.

Zdrowie kości: Zawiera żelazo, wapń, fosfor, magnez i witaminę K. Witamina K zwiększa gęstość kości u pacjentów z osteoporozą i może przyczyniać się do ograniczenia powstawania złamań. Połączenie tych minerałów może pomóc w utrzymaniu zdrowego rozwoju mięśni.

Odporność: Kapusta pekińska zawiera witaminę C, która jest niezbędna dla silnego układu odpornościowego, oraz selen, który pomaga stymulować produkcję komórek T. Włączenie tych warzyw do regularnej diety może pomóc organizmowi w walce zarówno z ostrymi, jak i przewlekłymi chorobami.

Środek wspomagający odchudzanie

Kapusta pekińska nie obciąża tak bardzo trawienia jak inne rodzaje kapusty, dlatego nadaje się do lekkiej i zbilansowanej diety. Kapustę pekińską można jeść jako danie główne z innymi warzywami (sałatka jarzynowa) z dodatkiem białka (jajka, ryby, szynka, ser, twarożek…), jako dodatek warzywny do mięsa, można też podgrzać to tak jak lubisz. Pod każdą postacią kapusta pekińska jest dobrym wyborem.

Najlepsze przepisy z kapusty pekińskiej

Faszerowana kapusta pekińska – Stwórz elegancką, lekką i niezwykłą przekąskę.

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 3 rodzaje kolorowej papryki
  • 250 g bryndzy lub można użyć sera bałkańskiego lub innego rodzaju
  • oliwki do smaku

Przygotowanie:

Umyte liście kapusty pekińskiej napełniamy bryndzą, którą mieszamy z posiekaną kolorową papryką i oliwkami. Zwinąć ciasno i pozostawić do stwardnienia w lodówce. Podawać pokrojone w plasterki.

Sałatka z kapusty pekińskiej i paluszków krabowych

Szybki posiłek, którego żaden gospodarz nie musi się wstydzić! Przygotujesz go w kilka minut, dzięki czemu nie zaskoczy Cię niespodziewana wizyta.

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 200 g paluszków krabowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku

Opcjonalnie:

  • 150 g startego sera
  • 150 g szynki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Przygotuj paluszki krabowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pokrój je na mniejsze kawałki. Mieszamy go z drobno posiekaną kapustą pekińską. Dodajemy kukurydzę i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, żeby sałatka była bardziej treściwa, możemy dodać tarty ser, pokrojoną w plasterki szynkę, majonez i śmietanę. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę i podajemy.

Sałatki z kapusty pekińskiej na odchudzanie

Doskonała sałatka z lekkim dressingiem – Ta sałatka pomoże Ci zwalczyć dodatkowe kilogramy. Smakuje wyśmienicie i daje uczucie sytości.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 4 pomidory
  • 2 jajka
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 ogórek
  • 200 g jogurtu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • czarny pieprz (mielony) do smaku
  • sól dla smaku

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na średnie kawałki. Posypać solą i pieprzem. Podsmaż kurczaka na 1 łyżce oleju, następnie pozostaw mięso do ostygnięcia. Oczyszczone liście kapusty porwij na kawałki. Ogórki i paprykę pokroić na kawałki. Dodaj warzywa i kurczaka na wierzch kapusty. W osobnej misce jogurt naturalny wymieszaj z 1 łyżeczką oliwy, musztardą, solą i pieprzem. Całą sałatkę wymieszaj i dodaj dressing. Na wierzchu ułóż pomidory i jajka na twardo.

error: Treść zabezpieczona !!