Karmelowe ciasto mandarynkowe – obłędnie smaczne. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Słyszałeś/Słyszałaś kiedyś o karmelowym cieście mandarynkowym? Tak, jest coś takiego! Przygotuj je i zasmakuj! Jest przepyszne!

Składniki

Do przygotowania tego obłędnego deseru będziesz potrzebować:

  • 150g przesianej mąki,
  • 100ml mleka,
  • 80g cukru,
  • 40g stopionego masła,
  • 3g wanilii,
  • 3 jajek,
  • 5 mandarynek,
  • 4 łyżek cukru
  • oraz niewielkiej ilości proszku do pieczenia [1 łyżeczki], a także soli.
  • Przydatne mogą się okazać także lody, gałąź mięty czy cynamon.

Przyrządzanie

Na początku powinieneś/powinnaś zająć się mandarynkami. Obierz je ze skórki oraz urwij wszystkie białe elementy, które mogłyby Ci przeszkadzać. Jeżeli będą w nich występować pestki/nasiona, pozbądź się ich.

Nie przerywaj mandarynek na pół, tylko przetnij je nożem poziomo w taki sposób, aby mogły stać – uważaj jednak, aby wypływający z nich sok Cię nie pobrudził. To wszystko, co powinieneś/powinnaś zrobić z owocami.

Kiedy z nimi skończysz, przygotuj ciasto.

W tym celu weź miskę, wbij do niej wszystkie jajka i nasyp cukru. Dodaj także wanilię oraz szczyptę soli. Następnie ubijaj otrzymaną masę przez 3-4 minuty. Potem dodaj masło i mleko.

Zacznij mieszać. Możesz skończyć dopiero, gdy masa stanie się gładka. Kiedy wykonasz wymienione czynności, dodaj do miski proszek do pieczenia oraz mąkę.

Następnie weź trzepaczkę do jajek i delikatnie wymieszaj nią masę tak, aby nie było żadnych grudek.

Później weź patelnię i wsyp na nią cukier. Podgrzewaj go na średnim ogniu przez mniej więcej 4 minuty. Dzięki twoim działaniom zamieni on się w karmel. Mieszaj go przez chwilę, a następnie zgaś gaz.

Kiedy to zrobisz, weź blachę do pieczenia i przykryj ją pergaminem. Następnie wlej na niego stworzony wcześniej karmel. Powinieneś/Powinnaś rozprowadzić go po całej powierzchni.

Kolejny krok będzie polegać na ułożeniu w formie [blasze z karmelem] przygotowanych wcześniej mandarynek. Postaw je w taki sposób, aby stały – uciętą stroną do dołu.

Następnie wlej do formy masę [ciasto], po czym dokładnie ją wygładź.

Kiedy to zrobisz, włóż formę do piekarnika i piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Uważaj jednak przy ostatnich 10 minutach, aby ciasto się nie spaliło.

Gdy się upiecze, wyjmij je i odwróć. Następnie zdejmij przyssany pergamin.

Jeżeli chcesz, możesz dodać do swojego deseru lody, gałąź mięty czy cynamon. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!