Uwierz lub nie – najlepszy deser świata o kawowym zapachu i niewiarygodnie delikatnym smaku. Sprawdź przepis.
Niezwykły deser pełen orzechów, z nutą kawy i odrobiną rumu to idealna propozycja nie tylko na nadchodzące wakacje. Jego doskonały smak zachwyci każdego.

Lista składników:
Dla kremu:
- 1 łyżka aromatu rumowego
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki owsianki
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (plus 700 ml wody)
- 230 g masła
Dodatkowo:
- kawa do namaczania biszkoptów
- dżem
- biszkopty
Dla ciasta (potrzebujemy dwa razy):
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szczypta sody oczyszczonej
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki specjalnej mąki pszennej
- 4 łyżki stołowe orzechów włoskich (zmielonych)
Dla polewy:
- 100 g czekolady
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka oleju
Instrukcje przygotowania:
Zacznij od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy, wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotowaną masę wylej na blachę (27×37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Powtórz kroki, aby przygotować drugi blat ciasta. Upieczone ciasto należy natychmiast po wyjęciu z piekarnika odłożyć do ostygnięcia na metalową podstawkę.

Przygotuj kawę rozpuszczalną, zalewając ją wrzątkiem. Owsiankę wymieszaj z niewielką ilością wody, dodaj do kawy i ugotuj do zgęstnienia. Pozostaw do ostygnięcia.

Ubij masło z cukrem pudrem na lekką i puszystą masę, stopniowo dodając ostudzoną owsiankę. Na końcu wmieszaj aromat rumowy. Krem podziel na dwie równe części.

Na dnie formy umieść pierwszy blat, posmaruj go dżemem, a następnie rozprowadź po nim połowę kremu. Przygotuj ponownie kawę do moczenia biszkoptów, mieszając 2 łyżki kawy rozpuszczalnej z 100 ml wrzącej wody i łyżką cukru. Biszkopty namocz w kawie i ułóż obok siebie na kremie. Następnie wyłóż resztę kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Uformowane ciasto odstaw na noc do lodówki.
