Odkryj ten jeden składnik, który czyni różnicę – lepiej stwórz własną kiełbasę niż polegaj na sklepowej.

Kiełbasa domowej roboty przewyższa smakiem tę kupną w sklepie, a przepis na jej pikantną wersję jest idealny dla miłośników smacznego i aromatycznego mięsa.

To, co w niej znajdziesz, jest łatwo zidentyfikowalne. Charakteryzuje ją unikatowy smak, który odróżnia ją od innych.

Przepis wymaga:

  • 1 łyżeczka suszonego kopru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1,5 kg wołowiny
  • 2 kg udek z kurczaka
  • 350 ml bulionu
  • 75 g soli
  • 2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 papryka
  • osłonki do kiełbasy

Aby przygotować, należy oddzielić mięso od kości, następnie przygotować bulion z kości, pieprzu i soli, po czym przecedzić i schłodzić. Zmielić połowę wołowiny i tłustsze części kurczaka, a resztę pokroić w 2-cm kostki i połączyć z miodem. Wymieszać przyprawy z solą, dodać do mięsa, dokładnie wymieszać i powoli dodawać zimny bulion.

Następnie napełnić osłonki mieszanką mięsną, formując średniej wielkości kiełbaski. Uważać, aby nie dostało się powietrze do środka, w razie potrzeby przebić cienkimi igłami. Powiesić kiełbasy na dwie godziny w temperaturze pokojowej, a potem gotować przez 1,5-2 godziny w temperaturze 80-85 stopni. Po ostudzeniu zawinąć w papier i umieścić w lodówce na co najmniej 12 godzin.

error: Treść zabezpieczona !!