Niestety te sprzedawane w sklepach nie należą do najzdrowszych, ponieważ w składzie zawierają dużo zbędnych, tłustych dodatków. Jeżeli chcesz zaserwować swojej rodzinie zdrowe, rozpływające się w ustach kiełbaski, to mam dla ciebie idealny przepis.
Dzisiaj pokażę ci, jak zrobić Cevapcici — chorwackie kiełbaski o niezwykłym aromacie, które są pyszne zarówno na grillu, jak i na patelni. Przepis jest prosty i w miarę szybki, dlatego też musisz go wypróbować.
Obrany czosnek drobno posiekaj, a następnie ugotuj w 50 ml wody na wolnym ogniu. Po 5 minutach odstaw garnek do ostygnięcia.
Zmielone wcześniej mięso wrzuć do dużej miski, a następnie dodaj do niego czosnek, wodę mineralną, solę, a także sól. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Jeśli masz możliwość, to zostaw nawet na całą noc.
Po wyjęciu mięsa uformuj je w kształt małych, podłużnych kiełbasek, najlepiej mokrymi dłońmi. Przygotowane mięso ponownie wstaw do lodówki, tym razem na 60 minut.