Obłędnie smaczne klopsiki z mięsa mielonego: Hit w mojej kuchni. Znikają ze stołu w kilka chwil.
Przepis na klopsiki w sosie to świetny patent na sycący obiad dla całej rodziny. Przekonaj się jak urozmaicić codzienne posiłki.
Potrzebne produkty
Na klopsiki:
- 500 g dowolnego mielonego mięsa (wieprzowe, wołowe, drobiowe),
- 130 g ryżu białego lub brązowego,
- 100 g marchewki,
- 100 g cebuli,
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko,
- przyprawy: sól i pieprz.
Na sos:
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 50 g śmietany kwaśnej,
- 20 g oleju rzepakowego,
- 150 ml wody,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.
Sposób wykonania:
Przełóż do miski mięso mielone, ryż, drobno posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wbij jajko. Całość przypraw i wymieszaj.
Z uzyskanej masy mięsnej uformuj klopsiki, ułóż je w formie do pieczenia. Teraz pora na sos. Wymieszaj w misce śmietanę z koncentratem pomidorowym, olejem i przyprawami. Aby uzyskać jednolitą konsystencję, najlepiej ubij sos trzepaczką. Delikatnie rozcieńcz go wodą i polej mięso.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia możesz posypać danie startym serem. Rada: Jeśli znudzi Ci się ten przepis, możesz zmodyfikować przepis. Zamiast ryżu, użyj drobno posiekanej kapusty, a sos pomidorowy zastąp większą ilością twardego, tartego sera, w którym zapieczesz klopsiki.