Umytą kaszę gryczaną wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy, aż stanie się miękka, po czym ją studzimy. Cebulę przeciskamy przez maszynę do mięsa (jeśli nie posiadamy, drobno ją szatkujemy), a następnie dokładnie ją łączymy z mięsem mielonym.
Dodajemy dwa jajka, solimy, pieprzymy i dokładnie wszystko mieszamy. Do uzyskanej masy dodajemy ostudzoną kaszę, po czym ponownie wszystko dokładnie łączymy. Przy użyciu dłoni formujemy małe kotleciki, które następnie obtaczamy we właściwej ilości mące.
Na patelnie rozgrzewamy olej i obsmażamy kotleciki z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. Drugą cebulę dokładnie myjemy i kroimy w pół pierścienie. Na drugiej patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i smażymy cebulę. Dodajemy do niej sos pomidorowy, który lekko podgrzewamy.